مطالب اخیر

مشارکت حقوقی یکی از عقود بانکداری اسلامی است که در آن بانک‌ها به خرید بخشی از سهام شرکت‌های تازه تاسیس و یا به تامین قسمتی از سرمایه مورد نیاز آن شرکت می‌پردازند. به طور کلی طبق قانون بانکداری اسلامی مشارکت به دو صورت مشارکت مدنی و مشارکت حقوقی صورت می‌گیرد.

قرارداد مزارعه یکی از عقودی است که در بانکداری اسلامی از آن استفاده می‌شود. بانک‌ها با استفاده از این عقد به حمایت از کشاورزان می‌پردازند که چگونگی نحوه عملکرد آنها در ادامه توضیح داده می‌شود.

مرابحه یکی از عقود بانکداری اسلامی بوده که در این قرارداد عرضه‌کننده، قیمت تمام شده خدمات یا اموال را به اطلاع خریدار رسانده و پس از افزودن درصدی یا مبلغ اضافی با عنوان سود آن را به خریدار می‌فروشد.

قانون بانکداری بدون ربا در ماده 17 به این قانون اشاره کرده است که بانک‌ها با تصرف در باغات و اراضی مزروعی می‌توانند از طریق قراردادهای مزارعه و مساقات به معامله بپردازند. بانک‌ها به جهت افزایش محصولات کشاورزی و باغات و بالابردن بهروری به این معاملات می‌پردازند.

خرید دین از جمله عقود اسلامی است که مانند عقود مشارکت مدنی و قرض‌الحسنه جزء قراردادهای تملیکی است. در سیستم بانکی، خرید دین بیشتر در قالب تسهیلات خرید دین تعریف می‌شود.

جعاله یکی از عقود بانکداری اسلامی ‌می‌باشد که در این قرارداد متقاضی در مقابل انجام خدمت و عمل معینی از سوی بانک متعهد به پرداخت اجرت یا مبلغ معلوم به صورت اقساط خواهد شد. بانک‌ها طبق ضوابط شورای پول و اعتبار قادر به پیش‌دریافت و پیش‌پرداخت قسمتی از مبلغ خواهند بود. یکی از شروط این عقد، عاقل و بالغ بودن جاعل است درصورتی که برای عامل این شرط الزامی نیست.

قرض‌الحسنه عقدی است که یکی از طرفین بخش مشخصی از اموال خود را به طرف دیگر قرض داده که قرض‌گیرنده متعهد میشود تا عین مال یا قیمت آن را برگرداند. قرض‌الحسنه عقدی است که یکی از طرفین بخش مشخصی از اموال خود را به طرف دیگر قرض داده که قرض‌گیرنده متعهد میشود تا عین مال یا قیمت آن را برگرداند. این عقد یکی از مهمترین عقود در بانکداری اسلامی است که بانک (قرض‌دهنده) طبق قوانین و ضوابط مبلغ معینی را به اشخاص حقیقی یا حقوقی (قرض‌گیرنده) به قرض واگذار می‌کند.

یکی دیگر از تسهیلات اعطایی در بانکداری اسلامی عقد اجاره به شرط تملیک است که در این قرارداد شرط می‌شود که درپایان مدت اجاره در صورتی که مستاجر (مشتری) تمامی ضوابط مندرج در قرارداد را رعایت کرده باشد مالک عین مستاجره می‌گردد.

سلف در بانکداری اسلامی قرارداد یا معامله‌ای است که در آن عرضه کننده بخشی از محصولات خود را در ازای بهای معینی به فروش می‌رساند. در این قرارداد عرضه‌کننده بهای کالای خود را نقدا دریافت کرده و کالا را در آینده تحویل می‌دهد.

فروش اقساطی در بانکداری بدون ربا روشی است که بانک به‌جای اینکه تسهیلات به واحد اقتصادی ارائه دهد تا در زمینه های خرید لوازم یدکی، مواد اولیه ماشین‌آلات و تاسیسات صرف شود خودش مستقیما این موارد را تامین کرده و به صورت اقساطی دراختیار متقاضی قرار می‌دهد.فروش اقساطی در بانکداری بدون ربا روشی است که بانک به‌جای اینکه تسهیلات به واحد اقتصادی ارائه دهد تا در زمینه های خرید لوازم یدکی، مواد اولیه ماشین‌آلات و تاسیسات صرف شود خودش مستقیما این موارد را تامین کرده و به صورت اقساطی دراختیار متقاضی قرار می‌دهد.