طبق اعلام ریاست کانون بانک‌ها و موسسات اعتباری، سیستم بانکی تا پایان مرداد ماه سال 1399 بالغ بر 598 هزار میلیارد تومان تسهیلات به متقاضیان اعطا نموده است که حدود 300 هزار میلیارد تومان آن سرمایه در گردش می‌باشد.

به گفته کوروش پرویزیان، تاکنون تعداد بسیار زیادی تسهیلات در قالب خرد و کلان به مشتریان بانکی پرداخت شده است که تمام این تسهیلات از سال 93 مطابق دستورالعمل ابلاغی بانک مرکزی بوده است. به گفته ایشان از سال 93 به بعد تنوع تسهیلات‌دهی براساس عقود اسلامی نیز بیشتر از قبل بوده است. از میان عقود اسلامی، اکثر قراردادهای بانکی بر پایه عقود مشارکتی و مبادله‌ای می‌باشد.

 

ضرورت توجه به تولید

همچنین وی عنوان داشت ضرورت نیاز کشور به تولید در این برهه از زمان بیش از هر زمان دیگری احساس می‌شود و کل سیستم بانکی نیز در تلاش است تا بتواند رسالت خود یعنی اعطای تسهیلات کارآمد را با بهترین نتیجه ممکن به انجام برساند. در حال حاضر، حدود دو هزار و ۴۰۰ بنگاه تملیک شده در کشور وجود دارد که حدود هزار و ۷۵۰ واحد در شهرک‌های صنعتی و 650 بنگاه تملیک شده در بیرون از شهرک‌ها قرار دارند. با کمک بانک‌ها و تسهیلات بانکی، تاکنون تعداد زیادی از واحدهای تولیدی تملک شده که غالباً فاقد فعالیت بودند و در تعطیلی کامل به سر می‌بردند، توانسته‌اند فعالیت خود را مجدد آغاز کرده و حتی وارد بازار بورس شوند.

طبق سخنان کوروش پرویزیان، آنچه که باعث ناکارآیی تولید در کشور شده عملکرد بانکی نیست بلکه برخی مجوزهایی است که صادر شده‌اند و یا تصمیماتی است که به اشتباه اتخاذ شده‌اند. به عنوان مثال وزارت صمت مجوز شروع فعالیت را برای کارگاهی تولیدی صادر کرده است و آن کارگاه نیز به استناد مجوز تسهیلات دریافت نموده است ولیکن پس از دریافت، تسهیلات در جایی غیر از ضرورت خود صرف شده و ناکارایی را به دنبال داشته است. وی عنوان داشت تحریم‌های ایران و عدم دستیابی به درآمد کافی برای دولت و همچنین تأمین مالی ضعیف خارجی، از دیگر عوامل مهمی است که سیستم بانکی را با محدودیت و مشکل مواجه ساخته است.

تمام موارد ذکر شده امروز به این امر منجر گردیده که بانک‌ها ناگزیر هستند تا منابع خود را به اولویت‌های سیاست عمومی کشور اختصاص بدهند. به گفته پرویزیان، بهترین راه برای استفاده بهینه از منابع بانکی، تبعیت بانک‌ها از قوانین و چارچوب‌های استاندارد بین‌المللی است.