کدام کالا در 1403 بیشتر از همه گران شده است؟

به گزارش اکوایران، شاخص قیمت مصرفکننده در ابتدای سال 1403 برابر با 230.2 بوده که در پایان دی ماه به 293.4 رسیده است. به عبارت دیگر، سطح عمومی قیمتها از ابتدای سال تا آخر دی بیش از 27 درصد افزایش داشته و خانوارهای ایرانی برای یک سبد از کالا و خدمات یکسان در دی ماه نسبت به اول سال، بیش از 27 درصد بیشتر هزینه پرداخت کردهاند.
محاسبات نشان میدهد بیشترین افزایش قیمت از ابتدای سال تا پایان دی ماه برای گروه «کالا و خدمات متفرقه» بوده که اگر از آن صرف نظر کنیم، گروه «آموزش» بیشترین تورم ده ماهه را داشته و دلیل آن میتواند قرارگیری در فصل مدارس و امتحانات باشد. از سوی دیگر، گروه «ارتباطات» نیز کمترین رشد قیمت در ده ماه سال جاری را داشته است.

اکوایران: در دی ماه 1403 بیشترین فشار تورمی از سمت کالاهای خوراکی به خانوارها وارد شده به طوری که تورم ماهانه این اقلام در دهکها تا بالای 3 درصد هم افزایش یافته است. این در حالی است که گوشت با تورم ماهانه منفی و کاهش قیمت روبرو بوده است.
میزان افزایش قیمتها در ده ماهه سال 1403
شاخص قیمت مصرفکننده یا CPI یکی از شاخصهای مهم اقتصادی است که سطح عمومی قیمتها را در طول زمان نشان میدهد. این شاخص بر اساس سبد کالا و خدمات مصرفی که یک خانوار مشخص میشود. از دلایل اهمیت شاخص قیمت مصرفکننده این است که قدرت خرید مردم در طول زمان نشان میدهد. همچنین، از تغییرات آن تورم به دست میآید. به عبارتی دیگر، اگر عدد این شاخص افزایش یابد، نشاندهنده تورم و اگر کاهش یابد نشاندهنده کاهش قیمتها است.
بر اساس جدیدترین گزارش مرکز آمار، شاخص قیمت مصرف کننده در دی ماه به 293.4 رسیده که نسبت به ابتدای سال، 27.4 درصد افزایش یافته است. به عبارت دیگر، مردم برای یک سبد یکسان از کالا و خدمات مصرفی در دی ماه بیش از 27 درصد بیشتر از ابتدای فروردین ماه هزینه کردهاند. سبد مصرفی خانوارها از دو گروه «خوراکیها، آشامیدنیها و دخانیات» و «کالاهای غیر خوراکی و خدمات» تشکیل شده است. تورم ده ماهه گروه خوراکیها 25.9 درصد و گروه غیر خوراکی 28.2 درصد بوده است.
بیشترین و کمترین تورم 10 ماهه از آن کدام گروه بود؟
از ابتدای سال 1403 تا پایان دی ماه، گروه «کالا و خدمات متفرقه» بیشترین افزایش قیمت را با 34.3 درصد داشته است. پس از آن، گروه «آموزش» با تورم ده ماهه 33.6 درصد قرار دارد. اصلیترین دلیل آن میتواند به سال تحصیلی و زمان امتحانات بازگردد. در بررسی میزان افزایش قیمت از ابتدای سال در چند ماه گذشته نیز گروه «آموزش» بیشترین تورم را داشته. در حالیکه، تا پایان تابستان معمولا کمترین تورم را داشته است.
در رتبه سوم، گروه «مسکن، آب، برق، گاز و سایر سوختها» قرار دارد که تورم ده ماهه آن 31 درصد بوده است. این سه گروه از کالا و خدمات اساسی، تنها گروههایی بودند که تورم ده ماهه آنها بیشتر از تورم ده ماهه کل بوده است.
کمترین رشد قیمت متعلق به گروه «ارتباطات» با تورم ده ماهه 17.2 درصد بوده و پس از آن گروه «دخانیات» قرار دارد که سطح عمومی قیمتها در این گروه از ابتدای سال تا پایان دی ماه، 20.4 درصد افزایش یافته است. سومین گروهی که کمترین تورم ده ماهه را داشته، گروه «پوشاک و کفش» بوده که شاخص قیمت مصرفکننده آن از ابتدای سال تا آخر دی ماه 22.2 درصد رشد داشته است.