بانک مرکزی در تیرماه سال جاری گزارشی بر مبنای چک‌های مبادله‌ای منتشر کرده است. علی رغم اینکه دولت برای چک‌های برگشتی که از بابت شیوع ویروس کووید-19 برگشت خورده‌اند فرصتی 3 ماهه ارائه داده است اما با مقایسه تعداد چک‌های برگشتی به مبادله‌ای تیرماه نسبت به خردادماه سال جاری کاهش 0.8 درصدی در تیرماه محسوس است. این درحالی است که در ماه مذکور تعداد چک‌های مبادله‌ای 15 درصد افزایش داشته است و به نوعی تمایل بازار را در جهت استفاده از این ابزار مالی نشان می‌دهد.

استفاده از قانون جدید صدور چک:

از آذرماه سال 1397 قانون صدور چک که دارای مشکلاتی بود تغییر کرده و قانون جدیدی برای صدور چک اتخاذ گردیده است که در این قانون دارندگان چک برگشتی با قوانین سخت‌تری مواجه می‌شوند. به این صورت که پیش از وضع قوانین جدید، به دلیل عدم بازدارندگی قانون قدیم افراد با خیالی آسوده چک بی محل صادر کرده و به تجارت ناسالم خود می‌پرداختند. اما پس از تصویب قانون جدید، درصورت برگشت چک صادره فرد زمانی حدود دوسال را درجهت وصول چک‌های خود باید صرف کند که علاوه بر این زمان باید هزینه‌هایی مانند دادرسی و … را نیز خود بپردازد.

لازم به ذکر است که قانون جدید صدور چک باعث تغییرات کلی در اوضاع شد و از آن پس کلاهبردان و شیادان با موانع عدیده‌ای روبه‌رو شدند. همین امر سبب شد افراد در صدور چک‌های خود با دقت بیشتری عمل کنند تا محدودیت‌های صدور چک برگشتی از جمله ممنوعیت افتتاح حساب جدید، ممنوعیت ارائه تسهیلات بانکی، عدم اجازه دریافت دسته چک جدید و سایر محدودیت‌ها شامل حالشان نشود.

براساس آمار اعلام شده از سوی بانک مرکزی، پس از اعمال قوانین جدید صدور چک، نسبت چک‌های برگشتی به چک‌های مبادله‌ای کاهش معناداری داشته است. این تاثیر سازنده قوانین جدید، باعث آرامش و اعتماد عموم جامعه در جهت استفاده از ابزار چک در بازار شده و همچنین به صورت مستقیم در چرخه تولید نیز تأثیر به‌سزایی داشته است.

افزایش اعتماد مردم به چک:

در آماری که در تیرماه سال جاری اعلام شد به سبب افزایش اعتماد مردم به ابزار چک، تعداد چک‌های مبادله‌ای 15.4 درصد و مبلغ آن 33.0 درصد نسبت به خرداد ماه افزایش داشته است. همچنین تعداد چک‌های برگشتی در تیر سال 99 نسبت به تیر 97 کاهش چشمگیری داشته است. نسبت چک‌های برگشتی به چک‌های مبادله‌ای در تیر 97 در کشور 14.2 درصد بوده که این نسبت در تیرماه امسال به 9.6 درصد کاهش یافته است.

همچنین تعداد چک‌های برگشتی تیرماه سال 99 نیز نسبت به تیرماه سال 97، کاهشی در حدود 4.4 درصدی داشته است که این تاثیر مثبت قانون جدید صدور چک را نشان می‌دهد. با اینکه دولت به دلیل ویروس کرونا محدودیت‌های چک‌های برگشتی را تعلیق کرده اما با این حال شاهد روند نزولی چک‌های برگشتی بوده‌ایم. در نتیجه این روند نزولی اعتماد مردم به ابزار چک در زمینه خرید و فروش بازگشته است.

معرفی انواع تسهیلات بانک ها در سیستم بانکی کشور، مرات مگ ارائه دهنده جدیدترین اطلاعیه ها و تحولات مربوط به قوانین اخذ تسهیلات بانکی