به گزارش روز چهارشنبه ایرنا، در سال‌های اخیر با توسعه تجهیزات پرداخت الکترونیکی و توسعه سامانه‌ها، بسیاری از تراکنش‌ها از طریق این سامانه‌ها انجام می‌شود اما هنوز هم چک به عنوان یکی از ابزارهای نظام پرداخت، نقش قابل توجهی در تسویه مبادلات خرد و کلان در کشور دارد.

طبق آخرین گزارش منتشر شده توسط بانک مرکزی در شهریور ماه امسال حدود هفت میلیون فقره چک به ارزش حدود 2 هزار و 499 هزار میلیارد ریال مبادله شد که در مقایسه با ماه قبل از نظر تعداد 5.5 درصد و از نظر مبلغ 23.5 درصد افزایش داشته است.

بیشترین چک مبادله شده در آخرین ماه تابستان مربوط به استان تهران با 2 میلیون فقره چک بود و استان‌های اصفهان و خراسان در مرتبه‌های بعد قرار داشتند. 6 میلیون فقره چک در شهریور ماه وصول شد

براساس این گزارش در شهریور ماه، 6 میلیون فقره چک به ارزش دو هزار و 185 هزار میلیارد ریال وصول شد. میزان چک‌های وصولی در مقایسه با مردادماه 6.7 درصد و از نظر ارزش 26.7 درصد افزایش را نشان می‌دهد.

بررسی‌ها نشان می‌دهد که از کل تعداد چک‌های مبادله شده 90.3 درصد وصول شده است یعنی 87.4 درصد مبلغ چک‌های مبادله پرداخت شده است.

میزان چک‌های وصولی در شهریورماه سال 99 برابر 90.8 درصد بود و 89.9 درصد مبلغ چک‌های مبادله شده در سال گذشته وصول شده بود.

براساس این گزارش، 91 درصد ساکنان تهران در شهریورماه امسال چک‌های خود را وصول کردند. گیلانی‌ها، ‌خوزستانی‌ها و ساکنان استان البرز هر کدام به ترتیب 92.9 درصد، 91.7 درصد و 91.4 درصد چک‌های خود را پاس کردند.

709 هزار فقره چک در شهریورماه برگشت داده شده است

در شهریور ماه از هفت میلیون فقره چک صادر شده در کشور 709 هزار فقره چک به ارزش بیش از 314 هزار میلیارد ریال برگشت داده شده است. میزان چک‌های برگشتی در دوره مذکور نسبت به ماه قبل 4.4 درصد افزایش داشته است.

از کل تعداد و مبلغ چک‌های مبادله شده در شهریور 1400 به ترتیب 9.7 درصد و 12.6 درصد برگشت داده شده است. در شهریور سال گذشته 9.2 چک‌های مبادله شده وصول نشده بود.

بیشترین نسبت چک‌های برگشتی در شهریور ماه امسال مربوط به استان کهگیلویه و بویراحمد با 14.9 درصد و خراسان شمالی با 13.7 درصد است. در پایتخت نیز 9 درصد چک‌ها وصول نشد.

وصول 90 درصد چک‌های بانکی مهمترین علت وصول چک‌ها در شهریور ماه چه بود؟

در گزارش بانک مرکزی در شهریورماه امسال مهم‌ترین دلیل برگشت چک‌ها، کسری یا فقدان موجودی عنوان شده است. بر این اساس، 686 هزار فقره چک از 709 هزار فقره چک برگشتی به دلیل کسری یا فقدان موجودی برگشت داده شده است. مبلغ چک‌های برگشتی به دلیل کسری بودجه 302 هزار میلیارد ریال بود.

براساس این گزارش 96.7 درصد چک‌های برگشتی به دلیل کسری یا فقدان موجودی وصول نشده‌اند.

در استان‌های اصفهان، خراسان جنوبی و چهارمحال و بختیاری به ترتیب 98 درصد، 97.9 درصد و 97.8 درصد چک‌های برگشتی به دلیل کسری بودجه وصول نشدند.

وصول 90 درصد چک‌های بانکی

منبع خبر: ایرنا