به گزارش ایبِنا، اصغر بالسینی کارشناس امور بانکی گفت: یکی از مسائل مهم که در راستای راحت‌تر کردن فرآیند پرداخت تسهیلات به عموم مردم و به تعبیری تسهیلات خرد حائز اهمیت بوده این است که نظام بانکی برای این که بتواند سریع‌تر و سهل‌الوصول‌تر تسهیلات را پرداخت کند باید شناخت نسبتا جامعی از دریافت‌کنندگان داشته باشد، در این صورت است که راحت‌تر امکان پرداخت تسهیلات وجود دارد.

وی در ادامه می‌گوید: اکنون در خصوص تسهیلات کلان روال مشخص‌تر است به دلیل این که دریافت‌کننده تسهیلات علاوه بر این که تضامین کافی به بانک‌ها ارائه داده است وضعیت تولیدی و گردش حسابش تماما مشخص است، اما در رابطه با تسهیلات خرد خلا‌هایی حس می‌شود و نظام اعتبارسنجی مشتریان خرد دچار کاستی‌هایی بود به همین سبب غالبا بانک‌ها به سمت اخذ تضامین مضاعف حرکت می‌کردند و سختگیری‌های بی‌موردی برای پرداخت این تسهیلات انجام می‌گرفت.

این کارشناس امور بانکی گفت: خوشبختانه با روی کار آمدن رئیس جدید بانک مرکزی، برنامه‌های متعدد در حوزه‌های مختلف شرایط به سمتی پیش می‌رود که نظام اعتبارسنجی نظام کارآمدتری شود. بر اساس آنچه که نظام جدید اعتبارسنجی اعلام شده و پشتوانه تجارب موجود در دنیا در این حوزه وجود دارد احتمالا در زمان یک ماه آینده روند جدید اعتبارسنجی اجرایی خواهد شود.

وی گفت: بر این اساس، کسانی که به دنبال دریافت تسهیلات خرد هستد با این نظام جدید مورد ارزیابی قرار می‌گیرند. به طور مثال رفتار افراد در بازپرداخت‌ها مورد ارزیابی قرار می‌گیرد، سوابق چک فرد بررسی می‌شود و مورد دیگر اینکه به پرونده‌های قضایی مراجعه می‌شود و سابقه محکومیت مالی می‌تواند برای فرد امتیاز منفی محسوب شود. نکته دیگر اینکه از طریق سامانه جامع مالیاتی، امکان ارزیابی مالیاتی شخص فراهم شده و بررسی می‌شود. جرایم رانندگی نیز مورد بررسی می‌تواند قرار گیرد و این‌ها همه به این معنی است که سبدی برای نظام جدید اعتبارسنجی طراحی شده است.

بالسینی گفت: در کل این مسئله و بازیابی نظام اعتبارسنجی، دو مسئله را شامل می‌شود. اول دلگرمی به سیستم بانکی برای بازپرداخت‌ها و دومی در سطح کلان پرداخت تسهیلات خرد سرعت خواهد گرفت که این اقدام گام بزرگی است که قطعا به نظام اقتصادی هم کمک خواهد کرد.

پیش از این دکتر ابوذر سروش معاون نظارت بانک مرکزی گفته بود، پس از بررسی‌های متعدد و انجام آزمون‌های استاندارد، نسخه جدید مدل امتیازدهی اعتباری اشخاص حقیقی در جلسه شورای سنجش اعتبار ارائه و به تصویب اعضاء رسید.