وام های بانک قرض‌الحسنه رسالت

بانک رسالت اولین بانک قرض‌الحسنه خصوصی کشور می‌باشد که با هدف گسترش اصول بانکداری بدون ربا و بانکداری اسلامی در کشور ایجاد شده است. بانک قرض‌الحسنه رسالت، بانکی اجتماعی و غیرتجاری می‌باشد که با جذب سپرده از مشتریان خود و تخصیص آن در قالب تسهیلات قرض‌الحسنه، فعالیت می‌نماید. همچنین، حمایت از مشاغل خانگی و کسب وکارهای کوچک یکی از برترین رسالت‌های بانک قرض‌الحسنه رسالت در طی سال‌های فعالیتش بوده است. در ادامه به چگونگی فعالیت این بانک در اعطای تسهیلات و وام قرض‌الحسنه می‌پردازیم.

سقف وام قرض‌الحسنه (در حال حاضر) 60 میلیون تومان است که پس از طی فرآیندهای افتتاح حساب در کانون همیاری اجتماعی، اعتبارسنجی سامانه مرآت و ثبت درخواست دریافت تسهیلات در اینترنت بانک رسالت، به اشخاص اعطا می‌شود. در ادامه توضیح مختصری درباره افتتاح حساب، اعتبارسنجی، ثبت بهبوددهنده‌های اعتباری در سامانه اعتبارسنجی مرآت و نحوه ثبت درخواست در اینترنت بانک ارائه خواهد شد.

مراحل گام به گام دریافت وام از بانک قرض‌الحسنه رسالت

1- افتتاح حساب در کانون همیاری اجتماعی

حساب کانون همیاری اجتماعی با شماره 010 آغاز می‌شود. افرادی که خواهان دریافت تسهیلات از بانک قرض‌الحسنه رسالت هستند باید در کانون همیاری اجتماعی افتتاح حساب کنند و در صورتی که حساب قدیمی دارند، لازم است برای ایجاد حساب جدید و دریافت شناسه کانون اقدام نمایند. لازم به ذکر است بانک رسالت امکان افتتاح حساب غیرحضوری و احراز هویت آنلاین از طریق Mresalat.ir، را برای سهولت هرچه بیشتر مشتریان خود فراهم نموده است.

مشتریان این بانک برای ورود در سامانه عضویت Mresalat ابتدا باید اپلیکیشن را در تلفن همراه خود دانلود کرده و بخش‌های لازم برای عضویت را تکمیل و پس از تایید شرایط و مقررات، بر روی ثبت‌نام کلیک نمایند متقاضیان 2 دقیقه فرصت دارند تا کد اعتبارسنجی ارسال شده به تلفن همراه را در قسمت موردنظر وارد نمایند.

در مرحله بعد مشتریان پس از تایید کد اعتبارسنجی توسط سامانه، باید قسمت‌های ستاره‌دار را تکمیل نمایند ارائه اطلاعات آدرس جهت احراز هویت و تحویل مرسوله پستی توسط همیار بانک الزامی می‌باشد. انتخاب کانون با توجه به شهر و استان محل سکونت باید باشد و در صورت مدنظر داشتن کانون همیاری اجتماعی خاصی می‌توان نام یا کد کانون را وارد نمود. مدارک مورد نیاز از جمله کارت ملی، شناسنامه، عکس و فیلم سلفی و نیز تصویر امضا، در مرحله بعد باید در سامانه آپلود گردند. در صورت عدم دریافت کارت ملی هوشمند جدید، رسید پستی آن باید آپلود شود.

با پرداخت هزینه خدمات عضویت، در خواست عضویت مشتریان در سامانه‌های همیاری اجتماعی و ام‌بازار ثبت می‌شود. در پایان، جهت افتتاح حساب وارد سایت بانک قرض‌الحسنه رسالت شده و با انجام مراحل مربوطه، درخواست خود را ثبت نمایند. در قسمت “درخواست‌های من ” از آخرین وضعیت درخواست خود می‌توانند مطلع شوند.

2- فرایند اعتبارسنجی

اعتبارسنجی بانک قرض‌الحسنه رسالت از طریق دو سامانه اعتبارسنجی انفرادی (www.imerat.ir) و اعتبارسنجی گروهی (www.omerat.ir) انجام می‌شود. در اعتبارسنجی انفرادی، افراد به صورت مجزا با استفاده از مدارک شغلی و درآمدی خود (فیش حقوقی، حکم کارگزینی، جواز کسب و … ) در سامانه ثبت‌نام می‌کنند و پس از اعلام نتیجه آن می‌توانند نسبت به ارائه درخواست در سامانه بانک قرض‌الحسنه رسالت برای دریافت تسهیلات اقدام نمایند. اعتبارسنجی گروهی شرایط متفاوت‌تری دارد و مخصوص کارمندان شرکت‌ها و ارگان‌های دولتی و خصوصی می‌باشد که بانک و سامانه مرآت در این خصوص با یکدیگر تفاهم‌نامه مشترک دارند.

شایان ذکر است که متقاضیان اعتبارسنجی گروهی قادر به ثبت اطلاعات هویتی و درآمدی خود به صورت فردی نمی‌باشند بلکه نماینده‌ای از اورگان یا نهادی که درآن مشغول به فعالیت هستند این اطلاعات را به صورت کلی در اکسل برای سامانه مرآت ارسال کرده تا مورد اعتبارسنجی قرار گیرند.

3- ثبت بهبوددهنده‌های اعتباری در سامانه اعتبارسنجی

پس از دریافت نتیجه اعتبارسنجی، متقاضیان باید به مراکز رهیاری مربوطه مراجعه نموده و بهبوددهنده‌های اعتباری (تضامین) خود را به مراکز رهیاری تحویل نمایند. بهبوددهنده‌های اعتباری طی چند روز آتی در سامانه اعتبارسنجی مرآت ثبت خواهد شد و پرونده متقاضی در سامانه مرآت تکمیل می‌گردد.

متقاضیان با ورود در سامانه اعتبارسنجی مرآت می‌توانند از آدرس‌‌های مراکز رهیاری جهت تحویل بهبوددهنده‌های خود مطلع شده و در صورت بروز مشکل در هر قسمت می‌توانند با پشتیبانی بانک قرض‌الحسنه رسالت با شماره تماس‌ 4747-021 تماس حاصل فرمایند.

4- ثبت درخواست در اینترنت بانک رسالت

پس از ثبت بهبوددهنده‌های اعتباری در سامانه مرآت و تکمیل پرونده اعتبارسنجی، متقاضیان خواهان این امکان را دارند تا در هر زمانی از شبانه روز با مراجعه به سایت بانک برروی گزینه اینترنت بانک رسالت جهت درخواست تسهیلات کلیک کنند.

بانک رسالت

پس از انتخاب این گزینه و وارد کردن اطلاعات شماره مشتری و رمز دریافت شده از پیشخوان مجازی بانک رسالت، کد ورود به سامانه برای متقاضی به صورت پیامک ارسال می شود.

در اینترنت بانک رسالت، در منوی سمت راست، زبانه تسهیلات، درخواست تسهیلات را انتخاب کرده که متقاضی در این بخش اطلاعاتی از جمله مبلغ، مدت را ثبت  کرده و دو گزینه مربوط به بیمه را به صورت دیفالت باقی می‌ماند.

بانک رسالت

پس از این مرحله پیامکی در خصوص امضای قرارداد برای متقاضی ارسال می‌شود که متقاضی با ورود به اینترنت بانک و طی نمودن مجدد مراحل مذکور، امضای قرارداد را با درج تیک تایید فعال می‌نماید.

بانک رسالت

سولات متداول دریافت وام بانک رسالت

آیا برای دریافت تسهیلات، باید سپرده‌گذاری انجام شود؟

کسانی که خواهان دریافت تسهیلات از بانک قرض‌الحسنه رسالت هستند باید مبلغی را برای مدتی، به عنوان سپرده قرار دهند. در صورتی که سپرده‌گذاری شش ماهه باشد، فرد می‌تواند 100 درصد سپرده خود را به صورت وام با مدت بازپرداخت یک‌ساله دریافت نماید. یکی از مزایای اصلی وام‌دهی بانک قرض‌الحسنه رسالت این است که پس از دریافت وام، درصدی از سپرده اصلی فرد بلوکه نخواهد شد و سپرده به همراه تسهیلات به وی اعطا می‌شود. همچنین در مدت زمان سپرده‌گذاری نیز شخص می‌تواند از حساب خود برداشت کند ولیکن از آنجایی که میانگین موجودی سپرده در طول مدت سپرده‌گذاری معیار محاسبه امتیاز تسهیلات قرار می‌گیرد، بدین معنا که هرچه مدت سپرده‌گذاری فرد بیشتر باشد میتواند از وام بیشتری بهره‌مند شود و یا مدت بازپرداخت تسهیلات خود را افزایش دهد، توصیه می‌شود به منظور کسب حداکثر امتیاز سپرده، اشخاص از برداشت آن خودداری نمایند.

برای دریافت تسهیلات بانک قرض‌الحسنه رسالت، چند متعهد (ضامن) باید به بانک معرفی شود؟ آیا معرفی متعهد رسمی و دولتی الزامی است؟

برای دریافت تسهیلات بانک قرض‌الحسنه رسالت، برخلاف سایر بانک‌های کشور که معرفی متعهد رسمی و دولتی الزامی است، چنین شرطی وجود ندارد. حتی افرادی که در سازمان‌های خصوصی کار می‌کنند و یا صاحبین مشاغل آزاد و کسب و کارها، در صورت داشتن سابقه اعتباری خوب و کسب نمره اعتبارسنجی قابل قبول می‌توانند تعهد دیگران را بپذیرند. لازم به ذکر است معرفی فقط یک متعهد برای دریافت هر میزان تسهیلات تا سقف مشخص شده براساس مقررات بانک، کافی است. در نهایت، برای دریافت تسهیلات از بانک قرض‌الحسنه رسالت شما نیازی به معرفی متعهد رسمی و دولتی و ارائه گواهی کسر از حقوق نخواهید داشت و تنها شرط تأیید متعهد، کسب نمره اعتبارسنجی خوب و متناسب می‌باشد.

* نرخ سود تسهیلات بانک قرض‌الحسنه رسالت چند درصد می‌باشد؟

بانک رسالت یک بانک قرض‌الحسنه می‌باشد که در چارچوب بانکداری اسلامی فعالیت می‌کند، بنابراین استفاده از واژه سود در قبال ارائه تسهیلات برای این بانک درست نیست. برخلاف تمام بانک‌های کشور که تسهیلات قرض‌الحسنه خود را با نرخ بهره 4 درصد به متقاضیان اعطا می‌نمایند، بانک رسالت در قبال ارائه تسهیلات بهره‌ای نمی‌گیرد و فقط 2 درصد کارمزد دریافت می‌نماید.

* آیا امکان انتقال امتیاز حساب سپرده وجود دارد؟

در صورتی که مشتری بانک رسالت، امتیاز حساب داشته باشد و نخواهد برای گرفتن تسهیلات از آن استفاده کند، می‌تواند این امتیاز را به فرد یا افرادی دیگر بدون محدودیت منتقل نماید تا آنها بتوانند تسهیلات اخذ کنند. فرآیند انتقال امتیاز حساب در شعب و یا پیشخوان مجازی بانک رسالت امکان‌پذیر است.