توضیح بانک مرکزی در مورد تفاوتهای ریال دیجیتال و رمزارزها

معاون فناوریهای نوین بانک مرکزی، مهران محرمیان، در مورد تفاوتهای بین ریال دیجیتال و رمزارزها، اینگونه توضیح داد که ریال دیجیتال مدیریت متمرکزی دارد که از سوی بانک مرکزی انجام میشود و تحتتاثیر سیاستهای پولی قرار میگیرد. وی افزود:
اگرچه فناوری به کار رفته در ریال دیجیتال مشابه فناوری استفادهشده در رمزارزها (DLT) است، اما تفاوتهای عمدهای در عملکرد این دو دارایی وجود دارد. ریال دیجیتال برخلاف رمزارزها ماینینگ ندارد و کاملاً توسط بانک مرکزی مدیریت میشود.
محمدرضا فرزین، رئیس کل بانک مرکزی، در مراسم رونمایی از ریال دیجیتال تاکید کرد:
ریال دیجیتال جایگزین واحد پول ملی ما نمیشود. ریال، پول ملی ماست و در تمامی معاملات مورد استفاده قرار میگیرد.
براساس گزارش تسنیم، ریال دیجیتال مشابه اسکناس، تعهد بانک مرکزی به صورت الکترونیکی است که میتواند برای پرداختهای عمومی استفاده شود. برخلاف پولهای الکترونیکی رایج که از طریق حسابهای بانکی و ابزارهای پرداخت مانند کارتهای بانکی استفاده میشوند، ریال دیجیتال نیازی به تسویه بینبانکی برای انتقال وجوه بین خریدار و فروشنده ندارد و بلافاصله پس از انجام خرید، وجوه در اختیار فروشنده قرار میگیرد.
بانک مرکزی با توسعه فاز آزمایشی ریال دیجیتال در جزیره کیش، از تیرماه 1403 این امکان را فراهم میکند تا مشتریان شبکه بانکی بدون نیاز به پول نقد یا کارت بانکی، از طریق کیف پول ریال دیجیتال و با اسکن بارکد تولیدشده توسط نرمافزارهای ارائهشده، خریدهای خود را انجام دهند یا وجهی به کیف پول دیگران منتقل کنند.
پروژه ریال دیجیتال پس از مراحل مطالعاتی اولیه از سال 1400 و اخذ مجوزهای لازم از شورای پول و اعتبار، در دستور کار بانک مرکزی قرار گرفت. اجرای فاز پیشآزمایشی از ابتدای سال 1401 آغاز و پس از بررسی دستاوردهای آن، این پروژه از خرداد ماه 1402 وارد فاز آزمایشی محدود شد. مرحله گسترده فاز آزمایشی با امکان بهرهبرداری عمومی ریال دیجیتال با مشارکت دو بانک ملت و تجارت از تیرماه 1403، ابتدا در جزیره کیش آغاز و اجرایی شد و مشتریان و گردشگران میتوانند از این ابزار پرداخت جدید برای پرداخت هزینههای خرید کالا و خدمات بهره ببرند.