در جلسه ریاست محترم قوه قضائیه، آیت‌الله سید ابراهیم رئیسی با 12 مدیرعامل بانک‌های دولتی و نیمه‌دولتی، ایشان از مدیران خواستند تا هر چه بیشتر در راستای اصلاح نظام بانکی کوشا باشند. یکی از مواردی که آیت‌الله رئیسی به عنوان رئیس قوه قضائیه تأکید ویژه‌ای بر استفاده داشتند، اعتبارسنجی بود که در ادامه ضرورت به‌کارگیری آن شرح داده خواهد شد.

آیت‌الله رئیسی در جلسه برگزار شده، از مدیران عامل بانک‌ها به جهت ارائه خدمات متنوع به‌خصوص در حوزه تسهیلات‌دهی در ایام کرونا تشکرو قدردانی نمود. وی با اشاره به اعطای تسهیلات گسترده به اقشار محروم و آسیب‌پذیر جامعه در روزهای بحرانی شیوع ویروس کرونا، اقدامات سیستم بانکی را گره‌گشا و سازنده ارزیابی کرد. از نظر وی، حجم بالای اعطای تسهیلات قرض‌الحسنه ازدواج در ماه‌های اخیر و هم‌چنین به تعویق انداختن بازپرداخت وام‌های قرض‌الحسنه با توجه به خسارات بسیار زیاد صاحبان مشاغل در روزها و ماه‌های اخیر، از جمله اقدامات تحسین‌برانگیز سازوکار سیستم بانکی بوده است که همواره باید با توجه به شرایط ادامه داشته باشد و از مردم حمایت گردد.

 

تأکید بر استفاده از اعتبارسنجی

طبق اعلام ریاست قوه قضائیه، 21 هزار واحد تولیدی کوچک و متوسط در کل کشور از بانک‌ها تسهیلات دریافت کرده‌اند. در یک سال گذشته 788 هزار فقره وام قرض‌الحسنه ازدواج به واجدین شرایط تخصیص داده شده است و آمار وام‌های ازدواج در سه ماهه نخست سال 1399، 111 هزار فقره بوده است. تاکنون 37 هزار میلیارد تومان نیز به افرادی که از حوادث غیرمترقبه همچون سیل، زلزله و … متضرر شده‌اند، پرداخت گردیده است. در روزهای اخیر نیز 23 هزار میلیارد تومان در قالب تسهیلات یک و دو میلیون تومانی به اقشار مختلف جامعه به دلیل حمایت از آنان در برابر ویروس کرونا اعطا شده است.

آیت‌الله رئیسی در سخنان خود به اهمیت فرآیندهای نوین بانکی همچون اعتبارسنجی به شدت تأکید داشته‌ و نتایج اعتبارسنجی را در فرآیند تسهیلات‌دهی بانک‌ها بسیار مثبت و عقلانی ارزیابی کردند. وی اظهار داشت اعتبارسنجی و نظارت بر چگونگی مصرف تسهیلات در تمام سطوح و به‌ویژه در بنگاه‌های تولیدی، مانع از هدر رفتن و یا انحراف منابع می‌شود و بر پویایی فعالیت‌های بانکی و اثربخشی تسهیلات در کل سیستم اقتصادی می‌افزاید.

ایشان بر لزوم برخورد قاطع قوه قضائیه و بانک‌ها با متخلفان در مصرف تسهیلات و یا ورشکسته نمایی برخی مدیران بنگاه‌ها تأکید نمود و از بانک‌ها خواست تا با جدیت بیشتر پیگیر مطالبات خود از تسهیلات‌گیرندگان باشند. زیرا عدم رعایت قوانین، عدم نظارت کافی و نیز بی‌توجهی به وصول مطالبات و معوقات از بدهکاران بزرگ بانکی در زمان مقرر، لطمه بسیار بزرگی بر اقتصاد کشور وارد خواهد آورد و موجب تضییع توان تولیدی کشور خواهد شد.

 

زیرساخت‌های موردنیاز بانک‌ها جهت بهبود عملکرد

در خلال سخنان و تأکیدات ریاست قوه قضائیه، مدیران بانکی نیز درخواست‌هایی داشتند که از نظر آنان اجرایی نمودن این درخواست‌ها در کنار نظارت‌های بانک مرکزی، به بهبود عملکرد بانک‌ها کمک شایانی خواهد کرد. تشکیل هیات نخبگان برای بررسی تخصصی مسائل بانکی با حضور کارشناسان قضایی و بین‌الملل در جهت تقویت ریسک‌پذیری بانک‌ها، دسترسی به بانک‌های اطلاعاتی برای احراز صلاحیت مالی و حرفه‌ای متقاضیان تسهیلات، همیاری دادستانی برای وصول مطالبات و معوقات از ابربدهکاران بانکی، تعیین مرجع اصلی رسیدگی به تخلفات بانک‌ها برای پرهیز از موازی کاری‌ها، همیاری دادستان کل کشور به عنوان عضو هیأت امنای صندوق توسعه ملی برای رفع مشکلات مربوط به تعامل بانک‌ها و صندوق، از عمده درخواست‌های مدیران بانکی بود که باید دید در آینده چه اقداماتی در جهت عملیاتی ساختن آنها اتخاذ خواهد شد.

سامانه مرآت بزرگترین مرکز ارائه دهنده خدمات اعتبارسنجی در کشور، به همراه اخبار و مقالات جدید و مهم ایران و جهان در حوزه اعتبارسنجی