تغییر روند انتظارات تورمی از نگاه بانک مرکزی

بانک مرکزی در جدیدترین گزارش خود به بررسی وضعیت اقتصادی ایران در ماههای آتی پرداخته است که مختصری از آن ارائه میشود. در گزارش بانک مرکزی از تغییر فاز انتظارات تورمی به واسطه کاهش نوسانات در بازارهای دارایی خبر داده شده است. منظور از بازارهای دائمی، بازار مسکن، خودرو و ارز است که طی ماهها و یکی دو سال اخیر تلاطمات بسیار زیادی داشته است و انتظار میرود در سال پیش رو این نوسانات تا حد زیادی تعدیل گردد.
همچنین این نهاد با بررسی مولفههای متعددی از جمله افت قیمت خودرو، کاهش سرعت رشد قیمت مسکن، کاهش نسبی بازار ارز، بهبود رشد شاخص تولید صنعتی و توقف رشد فزاینده پول، اظهار دارد که قیمتها در میانه پاییز در ثبات بیشتری به سر میبرند و تورم در ماههای آتی کاهش خواهد داشت. همچنین باید به رشد متغییرهای پولی مانند پایه پولی، نقدینگی و پول اشاره کرد که سبب مهار تورم و کاهش فشار پولهای تورمساز میشود.
متغییرهای کلان اقتصادی در آبان ماه:
بانک مرکزی در گزارش تغییر روند انتظارات تورمی ، آمارهایی از متغییرهای کلان اقتصادی را در آبان ماه منتشر کرد که نشان میدهد در پایان آبان ماه رقم نقدینگی به بیش از 3 هزار میلیارد تومان رسیده است که نسبت به همین زمان در سال گذشته 37.1 درصد رشد داشته است. با رسیدن رقم پایه پولی به 398 هزار میلیارد تومان، نسبت به پارسال 28.6 درصد رشد را تجربه کرده است. همچنین حجم پول و رقم شبه پول در این زمان به ترتیب 614.5 و 2419 هزار میلیارد تومان رسیدهاند که نسبت به مدت مشابه در سال قبل 79.3 و 29.4 درصد رشد را ثبت کردهاند. این درحالی است که در هشت ماه اول سال جاری رشد نقدینگی و پایه پولی 22.7 و 12.8 درصد میباشد که نسبت به هشت ماه اول سال 1398، به ترتیب از 5 درصد رشد و 3.7 درصد کاهش برخوردار شدهاند.
آمار رشد کارگاههای بزرگ اقتصادی:
بانک مرکزی در این گزارش اعلام کرد: در سه ماهه دوم سال نسبت به همین بازه زمانی در سال قبل، شاخص تولید کارگاههای بزرگ صنعتی رشدی 11.9 درصدی را نشان میدهد و از آنجایی که کارگاههای بزرگ صنعتی حدود 70 درصد ارزش افزوده بخش صنعت را تشکیل میدهند، عملکرد مثبت رشد ارزش افزوده در این بخش با وجود شیوع بیماری کرونا حاکی از کاهش تبعات این بیماری بر اقتصاد بوده است و در نهایت باعث میشود عملکرد رشد اقتصادی از روندی مطلوبی بهرهمند شود.
نرخ سود در بازار بین بانکی:
در این گزارش بانک مرکزی به وضعیت نرخ سود در بازار بین بانکی اشاره میکند. درصورتی که در بازار بین بانکی نقدینگی در قالب عملیات بازار باز تزریق شود و نیز بانکها در استفاده از اعتبار اصولمند باشند، روند نرخ سود در بازار بین بانکی معکوس میشود به گونهای که نرخ سود 23 درصد به تدریج کاهش بیشتری را تجربه میکند.
همچنین با افزایش سهم اوراق بدهی دولتی در ترازنامه بانکها و استفاده از ابزارهای تمهید، باک مرکزی امیدوار به رعایت بیشتر مقررات در رابطه با شبکه بانکی با این بانک است. در همین راستا توصیه بانک مرکزی به تمامی بانکها و موسسات اعتباری، اختصاص بخش اعظم سبد دارایی به اوراق بدهی دولتی بوده تا در شرایط مواجهه با کمبود نقدینگی برای دریافت اعتبار از بانک مرکزی به عنوان وثیقه استفاده نماید.