طبق بروزترین خبری که از موسسه بین‌المللی فریزر منتشر شد این موسسه اخیراً به بررسی شاخص آزادی اقتصادی در کشورهای جهان پرداخته است. موسسه فریزر برای ارزیابی‌های خود به منظور شاخص آزادی اقتصادی، پنج معیار اساسی را مورد بررسی قرار داده است که عبارتند از پول قوی، اندازه دولت، کار و تجارت، نظام قضایی و حقوق مالکیت و آزادی تجارت بین‌المللی و مقررات بانکی. نمره شاخص آزادی اقتصادی در هر کشور بازه بین 0 تا 10 است که نمره بالاتر به منزله آزادی اقتصادی بیشتر است. گزارش فریزر بر پایه اطلاعاتی است که از سال 2018 بدست آمده است. در این گزارش شاخص آزادی اقتصادی در بین 162 کشور جهان مورد ارزیابی قرار گرفته است.

 

چین در دسته قرمز از نظر شاخص آزادی اقتصادی

از دیدگاه فریزر، کشورها به چهار دسته آبی، سبز، زرد و قرمز جهت بررسی شاخص آزادی اقتصادی تقسیم می‌شوند. 39 کشور که توانسته‌اند تا نمره 7/62 را کسب نمایند، در دسته آبی قرار می‌گیرند. رتبه 40 تا 81 متعلق به کشورهایی است که در دسته سبز قرار گرفتند. از نظر فریزر کشورهایی که در دسته سبز و آبی قرار می‌گیرند از آزادی اقتصادی مطلوب‌تری برخوردارند. رتبه‌های 82 تا 122 شامل کشورهایی است که نمره 6/9 تا 6/22 را از شاخص آزادی ‌اقتصادی بدست آوردند و در دسته زرد قرار گرفتند و در نهایت رتبه‌های 123 تا 162 در دسته قرمز جای می‌گیرند.

نکته قابل توجه در این گزارش وضعیت قرمز کشور چین است که با اینکه دومین اقتصاد بزرگ دنیا به شمار می‌آید اما رتبه 124 و نمره 6/21 را در شاخص آزادی اقتصادی کسب کرده است. همچنین ونزوئلا بخاطر تحریم‌های شدیدی که از سوی امریکا به این کشور اعمال می‌شود با نمره 3/34 در آخرین جایگاه قرار گرفته و عنوان بسته‌ترین اقتصاد جهان را به خود اختصاص داده است.

 

نزول ایران در رتبه‌بندی جهانی آزادی اقتصادی

فریزر در گزارش خود ایران را در رتبه 158 قرار داده است. این بدان معناست که 157 کشور آزادی اقتصادی بیشتری نسبت به ایران داشته و ایران تنها توانسته است رتبه بهتری را نسبت به چهار کشور آنگولا، لیبی، سودان و ونزوئلا به خود اختصاص دهد.

نمره شاخص آزادی ‌اقتصادی ایران در جدیدترین گزارش، 4/8 اعلام شد که نسبت به گزارش سال قبل از 2018 که نمره ایران 5/72 با رتبه 143 بوده است سقوط 15 پله‌ای ایران را نشان می‌دهد؛ این درحالی است که در سال پیش از آن هم ایران نزول 13 پله‌ای را تجربه کرده بود.

 

ایران یکی از فربه‌ترین دولت‌ها

با وجود اینکه دولت ایران تأکید به کوچکتر شدن دارد اما با توجه به گزارش فریزر، نمره دریافتی ایران از جهت حجم و اندازه 5/87 است و رتبه جهانی 117 را ایران از این بابت دریافت کرده است. یعنی دولت ایران از 116 کشور قبل خود حجیم‌تر است. ایران از نظر نظام قضایی و حقوق مالکیت در دنیا نمره 4/21 و رتبه 130 را دارد. اما متاسفانه از لحاظ شاخص پول قوی، رتبه جهانی ایران و نمره آن به ترتیب 154 و 6/17 است و یعنی ایران از 153 کشور قبل خود اقتصاد بی‌ثبات‌تر و ضعیف‌تری برخوردار است.

شایان ذکر است که ایران در آزادی تجارت بین‌الملل هم از اوضاع خوبی بهره نبرده است. رتبه ایران در این زمینه 161 می‌باشد. در واقع 160 کشور از آزادی تجارت بین‌الملل بیشتری برخوردارند. کشور لیبی با نمره 1/98 در مقایسه با نمره ایران در این زمینه 2/29، در رده پایین‌تری قرار می‌گیرد. همچنین در زمینه اشتغال و فعالیت اقتصادی نمره ایران 5/45 و رتبه آن 149 در جهان است.

   

سامانه مرآت یکی از جامع ترین مراکز ارائه دهنده خدمات رتبه بندی اعتباری در کشور، به همراه اخبار و مقالات جدید و مهم ایران و جهان در حوزه رتبه بندی اعتباری