نظام رتبهبندی اعتباری شرکتها در دنیا

چکیده:
رتبهبندی اعتباری شرکت ها با مقایسه ریسک اعتباری آنها به تصمیم گیری استفاده کنندگان کمک می کند. از طرفی تفاوت در رتبه ها عاملی برای تعیین هزینه تأمین مالی شرکت ها محسوب می شود. موسسات رتبه بندی اعتباری در دنیا قدمتی بیش از 100 سال دارند. گرچه سه موسسه بزرگ رتبه بندی استاندارداندپورز، مودیز و فیچ سهم زیادی را از بازار رتبه بندی به خود اختصاص داده اند، در برخی کشورها نیز موسسات رتبه بندی ملی وجود دارد. یکی از وظایف موسسات رتبهبندی، تعیین رتبه شرکت ها به عنوان صادرکننده اوراق بهادار است. آنچه در این رتبهبندی مهم است، معیارهای تعیین کننده رتبه اعتباری است. روش این تحقیق به صورت مروری می باشد و هدف آن مطالعه نظام رتبه بندی اعتباری در سطح جهانی شامل سه موسسه رتبه بندی برتر و دو موسسه رتبه بندی ایران است.
رتبهبندی اعتباری نقش مهمی در بازارهای پول و سرمایه بازی میکند. دو نوع رتبهبندی اعتباری شامل رتبهبندی اوراق بهادار و رتبه بندی شرکتها وجود دارد. معیار رتبه بندی اوراق، احتمال نکول یا تاخیر در پرداخت اوراق میباشد، اما رتبه بندی اعتباری شرکت ها ارزیابی بیطرفانهای از وضعیت کلی اعتباری شرکت را نشان میدهد و بیانگر اظهارنظر عینی، خارجی و مستقل در خصوص توانایی شرکت در ایفای کامل و به موقع همه تعهدات است.
رتبه اعتباری شرکتها از طرفی تصمیم گیری سرمایه گذاران و اعتباردهندگان رابه عنوان استفادهکنندگان اصلی شرکتها تسهیل میکند، و از سوی دیگر به کاهش هزینه سرمایه شرکتهای دارای صلاحیت اعتباری و شرایط مناسب مالی منجر میشود. از دید قانونگذاران نیز، رتبهبندی اعتباری توسط نهادی مستقل حائز اهمیت است. همانطور که در ایران نیز وجود موسسات رتبه بندی اعتباری در ماده 21 قانون اوراق بهادار پیش بینی شده است و سازمان بورس و اوراق بهادار دستورالعمل شرایط ثبت و نظارت بر موسسات رتبهبندی اعتباری را در 39 ماده تدوین کرده است.
واژگان کلیدی:
رتبهبندی اعتباری،ریسک مالی، موسسات رتبهبندی، ریسک کسب و کار
نویسندگان:
شهناز مشایخ سیده، سمانه شاهرخی
این مقاله را در لینک زیر میتوانید مشاهده نمایید :
http://ensani.ir/file/download/article/20160524143442-9925-140.pdf