وقتی صحبت از رتبه‌بندی ارزشمندترین برندها در سال 2020 می‌شود، سخت است که شرکت‌های تکنولوژی محور را نادیده بگیریم. مجله فوربس در جدیدترین گزارش خود به رتبه‌بندی برندها در کل جهان پرداخته است که در ادامه خلاصه آن ارائه ‌گردد.

جزئیات گزارش رتبه‌بندی

این رتبه‌بندی در میان صد شرکت برتر جهان انجام شده است که در مجموع ارزشی بیش از 2.54 تریلیون دلار دارند. ایالات متحده امریکا با در اختیار داشتن 50 شرکت از کل 100 شرکت، برترین کشور شناخته می‌شود. پس از امریکا، کشورهای آلمان (10 نماینده)، فرانسه (9 نماینده)، ژاپن (6 نماینده) و سوئیس با داشتن 5 نماینده از میان ارزشمندترین برندها، جزو برترین‌ها هستند.

اگر بخواهیم تعداد برندهای تجاری را به تفکیک صنایع ذکر کنیم، صنایع تکنولوژی محور، مالی، خودرو و خرده‌فروشی بیشترین برندها را در این رتبه‌بندی دارند. در صنایع تکنولوژی محور، مالی، خودرو و خرده‌فروشی به ترتیب 20، 14، 11 و 8 برند و شرکت دیده می‌شود.

در این رتبه‌بندی پنج شرکت برتر عبارتند از کمپانی اپل، گوگل، مایکروسافت، آمازون و فیسبوک. به غیر از فیسبوک، هر چهار شرکت برتر توانسته‌اند سرعت رشد خود را از سال گذشته حفظ کرده و یا ارتقا دهند و فقط ارزش برند فیسبوک کاهشی بوده است و نسبت به سال گذشته 21 درصد کمتر شده است.

اگر جایگاه برندها را نسبت به رتبه‌بندی سال گذشته مقایسه کنیم، در خواهیم یافت که تغییرات چشمگیری در این رتبه‌بندی رخ داده است. بی‌شک یکی از مهمترین دلایل تغییرات گسترده برندها، شیوع ویروس کرونا و پاندمی جهانی بوده است. ویروس کرونا با قدرت بی‌سابقه خود توانست بر تمامی فعالیت‌ها، درآمد و سود شرکت‌های کوچک و بزرگ در تمام جهان اثر گذارد و در برخی موارد حتی منجر به تعطیلی صنایع و فعالیت‌ها شود.

برخی از برندها نیز در مقایسه با سال گذشته جایگاه بهتری را در این رتبه‌بندی به خود اختصاص داده‌اند. به عنوان مثال برند Visa rose از جایگاه 25 به 18، شرکت آدیداس از 61 به 51 و نتفلیکس از 38 به 26 رسیده‌اند. همچنین شرکت‌هایی مانند Hp و IBM شاهد کاهش در ارزش برند خود بوده‌اند. ارتقاء برند شرکت‌هایی مانند آمازون، نتفلیکس و پی‌پال به دلیل گسترش تجارت الکترونیک، جریان و پرداخت‌های دیجیتال است.

در جدول ذیل شرکت‌هایی که بیشترین رشد و بیشترین نزول را از سال گذشته تا امسال در ارزش برند خود داشته‌اند ذکر گردیده‌اند.

عوامل بسیاری وجود دارند که می‌توانند جایگاه برندها را در رتبه‌بندی تعیین کنند. به عنوان مثال Walmart یک شرکت خرده‌فروشی است که در مقایسه با سال گذشته ارتقا رتبه داشته و از رتبه 26 به 19 رسیده است. این شرکت با تحول در سیستم تحویل کالا و تجهیزات و در رقابت سازنده با رقیب تجاری خود یعنی آمازون توانسته است با کسب سود و درآمد بالا، رتبه خود را در میان سایر برندها ارتقا دهد.

در میان شرکت‌های خودروساز بیشتر شاهد کاهش ارزش برند بوده‌ایم. به عنوان مثال برند بنز سال گذشته رتبه 17 را داشته و در سال جاری با نزول رتبه در جایگاه 23 قرار گرفته است و برند BMW نیز با شش پله نزول رتبه 27 را به خود اختصاص داده است در صورتی که در سال گذشته در رتبه 21 قرار داشت و در این بین برند نیسان به طور کل از میان صد برند باارزش جهان حذف شده است. یکی از عللی که از سوی متخصصان بازاریابی برای تنزل رتبه عنوان می‌شود این است که سالانه تعداد رقبا در هر صنعت در حال افزایش است و برخی از شرکت‌هایی که جدیداً پا به عرصه می‌گذارند با کاهش قیمت تمام شده و ارائه خدمات متنوع می‌توانند با سایر شرکت‌های قدیمی‌تر وارد رقابت شده و بخشی از سهم بازاری آنها را تصاحب کنند به طوری که برندهای قدیمی را در حفظ ارزش خود با مشکل مواجه سازند. چنین استنباط می‌شود که کاهش ارزش برند معتبری همچون فیسبوک نیز می‌تواند به همین دلیل باشد.