بانک کارآفرین از جمله بانک‌های خصوصی کشور است که از سال 1380 فعالیت خود را تحت عنوان “بانک” آغاز نموده است. در ابتدا به صورت “شرکت اعتباری غیربانکی کارآفرینان” در سال 1378 فعالیت خود را با حمایت‌ها و مشارکت‌های انجمن‌های مدیران صنایع، شرکت‌های ساختمانی، تاسیساتی و تجهیزاتی، جامعه مهندسان مشاور ایران، جامعه مهندسان مشاور معمار و شهرساز و گروهی از کارشناسان بانکی و مالی، آغاز نمود. اما پس از تصویب قانون تأسیس بانک‌های غیردولتی از سوی بانک مرکزی، شرکت اعتباری غیربانکی کارآفرینان، با کسب مجوز از بانک مرکزی به عنوان بانک کارآفرین ثبت گردید.

بانک کارآفرین در حال حاضر همچون سایر بانک‌ها و موسسات مالی و اعتباری دیگر، خدمات مالی و بانکی به مشتریان خود ارائه می‌نماید که از این بین می‌توان به خدمات دستگاه‌های خودپرداز، تسهیلات ریالی و ارزی، انواع سپرده‌ها، اعتبارات اسنادی و … اشاره نمود.

در این قسمت سعی بر آن است تا به معرفی انواع تسهیلات و خدمات ریالی ارائه شده از سوی بانک کارآفرین پرداخته شود.

تسهیلات ثمرآفرین

طرح اعتباری ثمرآفرین از جمله تسهیلاتی است که تمام اشخاص حقیقی و حقوقی ضمن رعایت برخی نکات و الزامات می‌توانند از آن بهره‌مند گردند. در ادامه به توضیح این طرح پرداخته می‌شود.

شرایط و مقررات دریافت تسهیلات:

– تمام اشخاص حقیقی و حقوقی که در بانک کارآفرین دارای حساب سپرده هستند می‌توانند از این تسهیلات بهره‌مند شوند. حداقل مدت سپرده‌گذاری 90 روز و حداقل مبلغ سپرده‌گذاری نیز 1 میلیون تومان می‌باشد.

– افراد حقیقی در صورت سپرده‌گذاری، با توجه به میانگین موجودی و میانگین روزهای وجود سپرده، می‌توانند هم خود تسهیلات دریافت کنند و هم اقوام درجه یک خود شامل پدر، مادر، خواهر، برادر، فرزند و یا همسر خود را برای دریافت وام به بانک معرفی نمایند. اشخاص حقوقی نیز می‌توانند پرسنل مجموعه خود را جهت دریافت تسهیلات به بانک کارآفرین معرفی نمایند.

– این تسهیلات در قالب دو قرارداد بانکداری اسلامی یعنی قرض‌الحسنه و مرابحه به متقاضیان اعطا می‌شود.

– از قرارداد قرض‌الحسنه برای رفع احتیاجات ضروری و از قرارداد مرابحه برای خرید کالا و تجهیزات مصرفی بادوام و یا تعمیر و بازسازی واحد مسکونی، استفاده می‌شود.

– در عقد قرض‌الحسنه، حداکثر مبلغ وام قابل دریافت 20 میلیون تومان می‌باشد که نهایتاً طی 36 ماه قابل پرداخت است. همچنین نرخ بازپرداخت وام نیز 4 درصد می‌باشد.

– در عقد مرابحه، حداکثر مبلغ وام اعطایی 200 میلیون تومان است که حداکثر طی 48 ماه قابلیت پرداخت دارد. در این نوع قرارداد، نرخ بازپرداخت 18 درصد است.

– لازم به ذکر است برای دریافت وام نیازی به وثیقه قرار دادن وجه نقد نمی‌باشد. همچنین بازپرداخت تنها به صورت ماهانه امکان‌پذیر است.

تسهیلات جهش تولید

این نوع تسهیلات در راستای رونق بخش تولید و حمایت از بنگاه‌های اقتصادی فعال بخش تولید در نظر گرفته شده است که در ادامه ضوابط آن ذکر می‌شود.

شرایط و مقررات دریافت تسهیلات:

– تنها اشخاص حقوقی می‌توانند از تسهیلات جهش تولید استفاده کنند.

– تمام بخش‌های تولیدی فعال در حوزه‌های صنایع غذایی، دارویی، بهداشتی، پتروشیمی، فولادی و معدنی می‌توانند برای تأمین سرمایه موردنیاز خود از تسهیلات جهش تولید استفاده کنند.

– شرکت‌ها و یا سازمان‌هایی می‌توانند از این وام استفاده کنند که دارای بیش از 50 نفر پرسنل باشند و در شش ماه گذشته هیچ نیرویی را تعدیل نکرده باشند. همچنین در صورتی که یک شرکت تولیدی با هدف گسترش تولید و افزایش نیروی انسانی درخواست دریافت وام بدهد، مورد پذیرش واقع خواهد شد.

– این نوع وام براساس دو نوع قرارداد مشارکتی و مبادله‌ای به متقاضیان اعطا می‌شود.

– حداکثر میزان وام قابل پرداخت به متقاضیان 10 میلیارد تومان است. همچنین نرخ سود این نوع وام براساس مصوبات بانک مرکزی تعیین می‌شود.

– حداکثر مدت زمان بازپرداخت تسهیلات 1 سال است که در آن بازپرداخت ممکن است اقساطی و یا به صورت یکجا و در سررسید باشد. در عقود مشارکتی بازپرداخت یکجا و در سررسید خواهد بود ولی در قرارداد مبادله‌ای، تسهیلات به صورت ماهانه و حداکثر سه ماه یکبار خواهد بود.

تسهیلات زنجیره تولید طیور

این نوع تسهیلات به منظور حمایت از زنجیره تولید طیور از سوی بانک کارآفرین درنظر گرفته شده است که در ادامه به ارائه جزئیات مربوط به آن پرداخته می‌شود.

شرایط و مقررات دریافت تسهیلات:

– تمامی شرکت‌هایی که در زمینه تولید طیور فعالیت می‌نمایند و دارای مجوزهای رسمی از وزارت جهاد کشاورزی و یا وزارت صنعت، معدن و بازرگانی هستند، می‌توانند از این وام استفاده کنند.

– فعالیت‌های مستقیم و غیرمستقیم در حوزه طیور به شرح ذیل می‌باشد:

* تولیدکنندگان خوراک دام، طیور و آبزیان

* تولیدکنندگان مرغ مادر

* واحدهای جوجه‌کشی

* تولیدکنندگان مرغ گوشتی

* تولیدکنندگان تخم مرغ و …

– تسهیلاتی که بانک کارآفرین به چنین واحدهای تولیدی ارائه می‌دهد شامل تسهیلات سرمایه در گردش و تسهیلات سرمایه ثابت بابت خرید و یا جایگزینی کالا و اقلام است.

– در هر دو نوع تسهیلات اعطایی به واحدهای فعال در حوزه موردنظر، نوع قرارداد بین بانک و تولیکنندگان از نوع مرابحه است.

– حداکثر میزان وامی که بانک کارآفرین با هدف سرمایه در گردش به متقاضیان اعطا می‌کند، 10 میلیارد تومان است.

– حداکثر مدت بازپرداخت وام در تسهیلات سرمایه در گردش، 1 سال است. اما برای تمام مشاغل یک سال نیست و با توجه به فعالیت مستقیم و یا غیرمستقیم کارگاه تولیدی ممکن است مدت بازپرداخت حتی تا سه ماه نیز کاهش یابد. به عنوان مثال بنگاه‌های فعال در واحدهای جوجه‌کشی حداکثر 3 ماه مهلت بازپرداخت دارند.

– در تسهیلات سرمایه در گردش، برای بازپرداخت دوره تنفس نیز درنظر گرفته می‌شود. دوره تنفس برای تمام مشاغل به یک اندازه امکان‌پذیر نیست و حتی ممکن است برای برخی مشاغل دوره تنفسی درنظر گرفته نشود. به عنوان مثال واحدهای جوجه‌کشی از مزیت دوره تنفس بهره‌مند نمی‌شوند.

– تسهیلات سرمایه ثابت بانک کارآفرین به منظور خرید ابزار کار، ماشین‌آلات، تجهیزات و … ارائه می‌شود.

– حداکثر میزان وام برای خرید سرمایه ثابت 20 میلیارد تومان است.

– حداکثر مدت زمان بازپرداخت 36 ماه بوده که فاقد دوره تنفس می‌باشد.

– در هر دو نوع وام سرمایه در گردش و سرمایه ثابت، نرخ بازپرداخت مطابق دستورالعمل بانک مرکزی تعیین می‌شود.