تسهیلات بانک خاورمیانه – انواع وامهای کوتاهمدت و سندیکایی

بانک خاورمیانه در خرداد 1391 با کسب مجوز از شورای پول و اعتبار پذیرهنویسی را تکمیل و نیز به تأمین سرمایه اولیه چهار هزار میلیارد ریالی پرداخت. در مهر ماه همان سال پس از تایید اساسنامه و انتخاب سهامداران و هیئت مدیره، این بانک به صورت رسمی فعالیت خود را آغاز نمود. با توجه به پیشبینیهای صورت گرفته در خصوص سودآوری و ارزش سهام، سهام بانک در 25 اسفند 93 وارد بازار بورس شد.
بانک خاورمیانه علاوه بر اعطای تسهیلات عمومی به فعالان اقتصادی، تسهیلاتی را در جهت پیادهسازی بانکداری شرکتی به مشتریان خود ارائه مینماید. به همین جهت این بانک به معرفی تسهیلات تامین مالی کوتاهمدت و تامین مالی بلندمدت و نیز همچنین تسهیلات سندیکایی به مشتریان شرکتی خود پرداخته است.
در این قسمت به ارائه توضیح مختصری درخصوص انواع تسهیلات کوتاهمدت و سندیکایی در بانک خاورمیانه پرداخته خواهد شد.
تسهیلات تامین مالی کوتاهمدت:
تسهیلات تامین مالی کوتاه مدت شامل تسهیلاتی از جمله تامین مالی خرید مواد اولیه، ماشینآلات و تجهیز واحدهای تولیدی و صنعتی، تسهیلات از محل وجوه اداره شده، تامین مالی فروش و حساب های دریافتنی، تامین مالی سرمایه در گردش، تامین مالی زنجیره تامین و تامین مالی ریال برای واردات با بازپرداخت کوتاهمدت میشود.
شرایط و مقررات دریافت تسهیلات:
- تسهیلات تأمین مالی خرید: به منظور خرید مواد اولیه، ماشین آلات و تجهیزات، تسهیلاتی به واحدهای تولیدی، خدماتی، صنعتی، کشاورزی و معدنی پرداخته میشود.
- تسهیلات از محل وجوه اداره شده: تسهیلاتی میباشد که از وجوهی که صاحبان سپرده کردند برای مصارف معینی که خود اعلام کردهاند پرداخت میگردد.
- تسهیلات تامین مالی فروش و حسابهای دریافتی: تسهیلاتی هستند که در قبال تاییدیه فاکتورهای ارسالی خریداران به فروشندگان مواد اولیه کالا و خدمات ارائه میگردد. در این نوع تسهیلات، رتبه اعتباری فروشندگان نزد بانک خاورمیانه به واسطه فاکتورهای فروش کالاهایشان به خریداران و فروشگاههای دارای اعتبار نزد بانک تعیین میشود. بانک خاورمیانه بر مبنای اسناد وصولی با سررسیدهای معین، به پرداخت بهای تمام شده کالا و خدمات میپردازد.
- تسهیلات سرمایه در گردش کوتاهمدت: حداکثر یکساله است که به واحدهای اقتصادی از جمله خدماتی، بازرگانی و تولیدی در جهت تأمین سرمایه مورد نیاز آنها با توجه به چرخه نقدینگی اعطا میگردد.
- تسهیلات تامین مالی زنجیره تأمین: بانک خاورمیانه روشهای تأمین مالی تجاری را با یکدیگر ترکیب کرده و با بکارگیری زیرساختهای فنی و شبکه های الکترونیکی، با توجه به مسائلی که ایجاد میشود، مناسبترین محصول تامین مالی را در اختیار یک یا مجموعهای از اعضای زنجیره قرار میدهد.
- تسهیلات تامین مالی ریال برای واردات: تسهیلاتی است که در اختیار واحدهای بازرگانی و تولیدی که برای تأمین اقلام موردنیاز خود اقدام به واردات میکنند، اعطا میگردد. بانک خاورمیانه با ارائه این نوع وام کوتاهمدت به تأمین قسمتی از منابع مالی شرکتهای این واحدها میپردازد.

تسهیلات سندیکایی:
مشکل نقدینگی خود را اعلام کرده و درخواست وام سندیکایی را میدهد بانک خاورمیانه به سبب تأمین نیازهای مالی با مبالغ بالاتر از مقرری بانک مرکزی اقدام به عقد قرارداد سندیکایی با سایر بانکها و نیز مشارکت با واحدهای صنعتی و تولیدی جهت تامین مالی این واحدها کرده است.
شرایط و مقررات دریافت تسهیلات:
- تسهیلات سندیکایی، وامی در جهت تامین مالی بوده که با مشارکت چند موسسه اعتباری در قالب عقودی از جمله فروش اقساطی، سلف، مشارکت مدنی، اجاره به شرط تملیک، سلف و یا ایجاد اعتبارات اسنادی و ضمانتنامه اعطا میشود.
- زمانی که درخواست اعتباری از سقف تسهیلات و تعهدات بانکهای بزرگ هم بالاتر باشد با در نظر گرفتن سیاستهای اعتباری و کاهش ریسک، این وام پرداخت میشود.
- این وام با مشارکت چند بانک و رهبریت یکی از بانکها در جهت کاهش مشکلاتی از جمله کمبود نقدینگی و ریسک موجود اعطا میگردد، مشارکت بانکها به سبب تجمیع سقف تسهیلات در هر بانک و تقسیم ریسک این پروژه بزرگ میباشد.
- دو نقش کلیدی در این قرارداد، بانک پیشگام و بانک عامل میباشند.
طریقه اعطای تسهیلات سندیکایی:
اعطای تسهیلات سندیکایی در مرحله نخست به این نحو است که متقاضی پس از مراجعه به بانک، درخواست خود را اعلام کرده و در خصوص شرایط بازپرداخت و نرخ سود مذاکره مینماید در صورتی که بانک موافقت نماید به عنوان بانک پیشگام مجموعه از اطلاعات شامل وضعیت اعتباری متقاضی، شرایط تسهیلات، موارد مصرف تسهیلات، امکان سنجی طرح پیشنهادی و …. را به همراه دعوتنامه برای موسسات اعتباری دیگر که امکان مشارکت و همکاری انها وجود دارد را ارسال مینماید.
در مرحله بعد با اعلام موافقت بانکها یا موسسات اعتباری، جلساتی بین بانک پیشکام و سایر موسسات اعتباری در خصوص سهم مشارکت هر بانک در این عقد جهت مذاکره برگزار میشود. پس از آن که بانکها در خصوص شرایط موجود به تفاهم رسیدن اعضای سندیکای از میان خود بانکی را با عنوان بانک عامل انتخاب کرده و قرارداد سندیکایی را امضا مینمایند.
بانک عامل با انجام امور اجرایی از جمله ایجاد حساب مربوط برای مدیریت وجوه تسهیلات، ااطلاع رسانی زمانبندی پرداخت به اعضای سندیکای، انجام امور مربوط به وثائق، اعطای وام، دریافت بازپرداختها در سررسیدهای معین خود و تقسیم آن بین اعضا و….. در چهارچوب شرایط به پرداخت تسهیلات سندیکایی میپردازد.