تسهیلات بانک خاورمیانه – انواع وامهای ارزی و ریالی صنایع و پتروشیمیها

بانک خاورمیانه در خرداد 1391 با کسب مجوز از شورای پول و اعتبار پذیرهنویسی را تکمیل و نیز به تأمین سرمایه اولیه چهار هزار میلیارد ریالی پرداخت. در مهر ماه همان سال پس از تایید اساسنامه و انتخاب سهامداران و هیئت مدیره، این بانک به صورت رسمی فعالیت خود را آغاز نمود. با توجه به پیشبینیهای صورت گرفته در خصوص سودآوری و ارزش سهام، سهام بانک در 25 اسفند 93 وارد بازار بورس شد.
بانک خاورمیانه علاوه بر اعطای تسهیلات عمومی به فعالان اقتصادی، تسهیلاتی را در جهت پیادهسازی بانکداری شرکتی به مشتریان خود ارائه مینماید. به همین جهت این بانک به معرفی تسهیلات تامین مالی کوتاهمدت و تامین مالی بلندمدت و نیز همچنین تسهیلات سندیکایی به مشتریان شرکتی خود پرداخته است.
در این قسمت به ارائه توضیح مختصری درخصوص انواع تسهیلات بلندمدت بانک خاورمیانه که به هر دو صورت ارزی و ریالی بوده و بیشتر در اختیار صنایع و پتروشیمیها قرار میگیرد، پرداخته خواهد شد.
تسهیلات تأمین مالی بلندمدت:
تسهیلات بلندمدت بانک خاورمیانه بیشتر مربوط به صنایعی لست که قابلیت صادرات و ارزآوری برای کشور دارند. این تسهیلات به صورت ارزی و ریالی در قالب قراردادهای عاملیت و سپردهگذاری به مشمولین اعطا میشود.
شرایط و مقررات دریافت تسهیلات:
الف) مشمولین طرح:
– طرحها و فعالیتهایی که در حوزه نفت، گاز، پتروشیمی و پالایشگاه باشند از این نوع تسهیلات میتوانند برخوردار شوند.
– شرکتهای خودروسازی که در زمینه نوسازی ناوگان فرسوده حمل و نقل تجاری درون شهری و برون شهری فعالیت مینمایند؛ با این تعهد که اصل و سود تسهیلات را به صورت ارزی و توسط وزارت نفت پرداخت نمایند.
– طرحها و فعالیتهای حمل و نقل ریلی
– طرحها و فعالیتهای نیروگاهی و آب شیرینکنها
– شرکتها و سازمانهایی میتوانند از این تسهیلات برخوردار شوند که 80 درصد مالکیت یا سهمالشرکه آنها متعلق به اشخاص حقیقی باشد.
– شرکتها یا سازمانهایی که حداکثر 20 درصد از اعضای هیئتمدیره آنها توسط دولت تعیین شود.
– مؤسسات عمومی و عامالمنفعه نظیر موقوفات، صندوقهای بیمهای و بازنشستگی و مؤسسات خیریه که سهام آنها متعلق به عموم است.
– مؤسسات و شرکتهایی که به صورت مشترک با سرمایهگذاران خارجی فعالیت مینمایند.
– خریداران خارجی کالاها و خدمات ایرانی در بازارهای هدف صادراتی
– صادرکنندگان خدمات فنی و مهندسی
– آن دسته از طرحهای تولیدی و سرمایهگذاری که مربوط به آب و کشاورزی است باید حداقل معادل 10 درصد نرخ بازده داخلی داشته باشند. برای طرحهای سایر بخشها و زیربخشها نرخ بازده داخلی باید حداقل 15 درصد باشد.
ب) نرخ سود:
– نرخ سود تسهیلات ارزی به بخشهای نفت، گاز و پتروشیمی 6 درصد است.
– نرخ سود تسهیلات ارزی به سایر بخشها مانند کشاورزی، نیروگاهها و … 3.5 درصد است.
– اگر تسهیلات به صورت ارزی باشد، ریسک ناشی از نوسانات نرخ ارز بر عهده وامگیرنده است.
– در صورتی که تسهیلات به صورت ریالی باشد، نرخ سود تسهیلات با توجه به حوزه فعالیت متفاوت خواهد بود. نرخ سود برای تسهیلات بخشهای آب و کشاورزی، منابع طبیعی، محیط زیست و گردشگری 14 درصد، برای بخشهای صنعت و معدن 16 درصد و برای صادرکنندگان کالاهای صنعتی و کشاورزی 11 درصد است.
– لازم به ذکر است بانک خاورمیانه برای طرحهای مناطق محروم و شرکتهای دانشبنیان، تخفیفی در حدود 4 درصد نرخ بهره کمتر لحاظ مینماید.
پ) مدت زمان بازپرداخت:
در تمام تسهیلات ارزی و ریالی در قالب طرح بلندمدت، مدت لازم برای دوره اجرا تا بهرهبرداری آزمایشی از طرحها حداکثر سه سال، دوره تنفس حداکثر شش ماه و دوره بازپرداخت تسهیلات اعطایی حداکثر پنج سال است. به طورکلی از زمان اجرا تا بازپرداخت، هیچ طرحی نباید بیش از هشت سال به طول بیانجامد.
ت) طرحها و فعالیتهای مجاز برای اخذ تسهیلات:
- صنعت و معدن
- طرحهای صادراتی
- طرحهای جدید سرمایهگذاری و توسعهای
- طرحهای سرمایهگذاری ایجاد و توسعه زیرساختهای حمل و نقل ریلی
- گردشگری
- احداث هتلها، مراکز تفریحی و اقامتی
- خدمات کشاورزی
- طرحهای زیستمحیطی و منابع طبیعی
